Cicles de vida

Embaràs, part i criança


La naturala de les dones condiciona que siguem les facilitadores de la perpetuació de la nostra espècie. El procés de l'embaràs, part i criança és propi de la fisiologia humana i la manera en què es realitza el relleu generacional. Si bé, tot i que són processos naturals la complexitat dels mateixos ha condicionat la creació de xarxes, preferentment de dones, que serveixen de support en les seves diferents fases.

La gestació suposa un canvi significatiu en la vida de la dona, amb necessitats alimentàries i higièniques que afavoreixin l'adequat desenvolupament fetal.

El part es converteix en un moment social, atès que en la majoria de les cultures conegudes, es realitza en companyia preferentment d'altres dones, no descartant el suport d'alguns homes (generalment la parella), documentat en àmbits geogràfics on la població és molt dispersa.

Desconeixem amb precisió com i on tenien lloc els parts, però podem assegurar que l'ambient adequat comporta una llum tènue, un acompanyament respectuós i una intervenció experta en els casos que així ho requereixin. No podem precisar els costums de cada població en relació amb les postures més adequades durant la dilatació i l'expulsiu, si bé podem proposar les més usades en ambients poc o gens medicalitzats.

És indubtable que la lactància materna va ser la manera d'alimentar a les criatures acabades de néixer, proporcionandot els nutrimentos adequats a cada fase de desenvolupament i les defences immunològiques fonamentals durant els primers mesos de vida, a més del suport afectiu necessari per a l 'adequat desenvolupament emocional de les persones.

Imagen: Part assistit per dos dones ambientat en època ibèrica. Il·lustrat per ªRU-MORParto asistido por dos mujeres ambientado en época ibérica. Ilustrado por ªRU-MOR

Parto asistido por dos mujeres ambientado en época ibérica. Ilustrado por ªRU-MOR


Les dones en...

Objectes

Restes arqueològiques

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació