Activitats

Ascles, útils i llances


Les diferents tècniques de talla de la pedra utilitzadess pels neandertals per a satisfer les seues necessitats quotidianes, ens mostren l'alta capacitat d'abstracció i la complexitat tècnica desenvolupada per aquests grups.

Durant el Paleolític mitjà els grups neandertals van realitzar útiles sobre ascles fabricades a partir de diferentes sistemas de talla de la pedra. Calcàries, quarsites i sílex són les roques més utilitzades en aquest moment, envió el sílex en general la preferida pels qui s'especialitzen en la talla.

La manera en què es talla cada tipus de roca es triava en funció de les seues característiques i  els útils es realitzaven per a cobrir les necessitats socials i econòmiques dels grups. Una característica tecnològica del musterià és la possibilitat d'obtenir ascles de forma predeterminada a partir d'una preparació particular del nucli de pedra. Els sistemes de talla més utilitzats són el discoide o el levallois, són tècniques complexes que impliquen una ordenació conceptual complexa dels nuclis.

En el jaciment de Schöningen (Alemanya), es van recuperar vuit llances de fusta endurides al foc; aquestes llances són considerades l'exemple més antic realitzat d'armes realitzades sobre fusta ja que els instruments fabricats amb aquest material tenen una difícil conservació.


Neandertales tallando piedra. Ilustración de Esperanza Martín e Iñaki Dieguez.jpg

Neandertales tallando piedra. Ilustración de Esperanza Martín e Iñaki Dieguez.jpg


Les dones en...

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació