Activitats

Crear, ensenyar, transmetre: la producció ceràmica a mà


La producció ceràmica es caracteritza per una gran diversitat en la composició de pastes i de desgreixants, fruit, amb tota seguretat, de diferents processos de fabricació. Des del punt de vista tecnològic, hi ha caràcters amb molta presència que semblen respondre a tradicions fortament arrelades en els materials i en les tècniques, que es transmetrien a través de l'aprenentatge.


Al costat d'aquesta pervivència tecnològica trobem algunes innovacions que permeten afirmar que la població va mantenir contactes amb altres grups. Memòria, identitat i innovació que veiem reflectit en aquests productes. A més a més, aquestes produccions es caracteritzen per una extraordinària qualitat, amb impressionants decoracions en què l'ús de la almangra és el protagonista i omple els múltiples elements impresos, incisos, pentinats i gravats. En general, la majoria dels recipients funcionarien com vaixella d'ús domèstic, cuinat i consum d'aliments, o com contenidors, per a l'emmagatzematge i transport de productes.

Una tecnologia complexa que, a més, suposa una manifestació de la identitat grupal a través de les riques decoracions, posada al servei de les activitats de manteniment i amb una singular importància de l'aprenentatge i la transmissió de coneixements tecnològics i identitaris.

Imatge: Tecnologies quotidianes. La producció ceràmica a mà i l'espart. Il·lustrat per Miguel Salvatierra


Neolitico antiguo - La producción cerámica a mano. Ilustrado por Miguel Salvatierra

Neolitico antiguo - La producción cerámica a mano. Ilustrado por Miguel Salvatierra


  • F0000000856_anciana_neolitica_y_cesteria._ilustracion_de_esperanza_martin_e_inaki_dieguez.jpg
  • F0000000857_tecnologia_ceramica_neolitica_observacion_imitacion_juego._ilustracion_de_esperanza_martin_e_inaki_dieguez.jpg

Les dones en...

Objectes

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació