Activitats

Innovar en les formes d'alimentació


El coneixement de les matèries primeres amb què elaborar els aliments és de vital importància en un moment de canvi productiu com és el dels primers moments del Neolític, l'acumulació de coneixement dels moments anteriors, transmesos de generació en generació, va haver de ser un element fonamental en la gradual adopció de l'agricultura i la ramaderia.

Per exemple, a la cova del Toro, les plantes silvestres van seguir sent les més utilitzades per les comunitats enfront d'un percentatge menor de plantes cultivades, entre aquestes últimes estan: el blat, l'ordi, la guixa, les llenties i les faves, i entre les silvestres, les més freqüents amb diferència són les glans (l'aparició com a element d'adorn és una mostra significativa de la importància atorgada a aquest producte) i els ullastres (oliveres salvatges).

Quant a l'aportació càrnica, cabres, ovelles, porcs i bòvids també van formar part dels aliments. Entre els productes de la caça destaquen els conills i les llebres, que ens parlen d'un tipus de caça més relacionada amb l'ús de trampes i fondes que amb arcs o fletxes.

Els tipus d'aliments esmentats i les formes ceràmiques, més altes que amples, en què van ser cuinats i consumits, ens parlen de preparacions com els guisats i les sopes. En definitiva, coneixement, innovació i tecnologia en la preparació de l'aliment.

Imatges: procurar aliment, processament d'aliments, caça i pasturatge. Il·lustrat per Miguel Salvatierra
Neolítico Antiguo - Procurar alimento. Ilustrado por Miguel Salvatierra

Neolítico Antiguo - Procurar alimento. Ilustrado por Miguel Salvatierra


  • F0000000563_neolitico_procurar_alimento3.jpg
  • F0000000567_neolitico_cazadora.jpg

Les dones en...

Objectes

Restes arqueològiques

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació