Activitats

Procurar l'aliment - Societat Ibèrica


Les dones iberes es van ocupar tant de l'elaboració dels aliments i aportació nutricional al grup, com en la transmissió dels seus coneixements a altres dones del seu entorn, ja que aquestes pràctiques requereixen d'un llarg procés d'aprenentatge que es transmet de generació en generació. Així mateix, les pràctiques culinàries seran fonamentals per al manteniment del grup i per a la creació i transformació de xarxes socials.

No existeix en el món ibèric un espai destinat amb exclusivitat al processament d'aliments ja que sota un mateix sostre poden estar compartint espai diferents activitats desenvolupades independentment per dones i homes de diferents edats (teixit, mòlta, emmagatzematge o rebost, etc.). D'aquesta manera, el trossejat o amanit no va haver de realitzar-se necessàriament a l'interior de les cases, La mòlta de cereals es realitzaria normalment en les entrades o en els patis d'aquests espais. En canvi, la cuina de les matèries primeres per a la seva transformació en aliments comestibles es desenvoluparia dins de les cases, com testifiquen les restes de llars i d'elements arqueològics associats a la tecnologia culinària (molins, olles de cuina, ganxos per penjar aliments, etc .).

 

 
Mujer moliendo cereal en molino rotatorio. Ilustración: Miguel Salvatierra.

Mujer moliendo cereal en molino rotatorio. Ilustración: Miguel Salvatierra.


  • F0000000314_procurar_alimento_iber_1.jpg

Les dones en...

Objectes

Restes arqueològiques

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació