Activitats

Procurar l'aliment - Cultura Argàrica


La preparació d'aliments requereix de tot un conjunt de coneixements, presa de decisions, infraestructures i estris. En la majoria dels poblats prehistòrics, una de les àrees més significatives en què es desenvolupen aquests processos de producció i preparació de l'aliment són les de processament del cereal mitjançant la mòlta. Aquestes àrees es caracteritzen a la cultura argàrica per la presència de bancs de pedra sobre els quals es disposa un molí de grans dimensions, que se sol col·locar fix i amb una lleu inclinació de manera que es faciliti la feina. Aquests bancs apareixen associats a petits i mitjans contenidors ceràmics en els quals seria dipositat directament el gra un cop triturat i ja convertit en farina.

Aquest treball és extenuant i requereix d'un enorme esforç i temps per a la seva realització. Resulta imprescindible ja que, encara que els cereals són bàsics en la dieta de les poblacions prehistòriques, no poden ser consumits sense algun tipus de transformació. La realització continuada d'aquest treball, que va s'havia de fer de forma diària, es reflecteix en l'aparició de lesions en els colzes, els genolls, la regió lumbar i els dits dels peus i són les dones les que les presenten en major mesura amb el que probablement van ser elles les que la van realitzar.

Mujer moliendo cereal para la obtención de harina en un molino barquiforme. Ilustración: Miguel Salvatierra.

Mujer moliendo cereal para la obtención de harina en un molino barquiforme. Ilustración: Miguel Salvatierra.


Les dones en...

Objectes

Restes arqueològiques

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació