Activitats

Curar i cuidar: el coneixement sobre les plantes medicinals


Els estudis antropològics ens demostren que des de moments anteriors al Neolític les malalties es tractaven de formes diferents, des de les pràctiques terapèutiques com la reducció de fractures o les trepanacions, a pràctiques alimentàries relacionades amb maneres d'alimentació, passant per pràctiques medicamentoses relacionades amb la ingestió de herbes.

Respecte a aquest últim apartat, coneixem que durant el Neolític, van aparèixer plantes com la camamilla (camamilla romana) que alleuja les afeccions dels òrgans de l'aparell digestiu o els dolors estomacals, la aquilea (achillea millefolium) per curar les ferides i aturar les hemorràgies, la cua de cavall (equisetum arvense) per estimular la producció d'orina i tallar les hemorràgies o cascall (Papaver somniferum) utilitzada com a calmant i tranquil·litzant.

A la cova del Toro, en les fases més recents del Neolític s'han trobat llavors de cascall que podrien haver tingut un ús terapèutic. Aquest ús terapèutic ha estat testificat des de les fases més antigues a la cova de Los Murciélagos (Zuheros, Còrdova). L'aplicació d'aquests remeis implica experiència i coneixements tant de la malaltia i els seus símptomes com de les possibles cures i tractaments.

Imatge: Recollida de plantes medicinals. Il·lustrat per Miguel Salvatierra
Neolítico Antiguo - Recogida de plantas medicinales. Ilustrado por Miguel Salvatierra

Neolítico Antiguo - Recogida de plantas medicinales. Ilustrado por Miguel Salvatierra


Les dones en...

Objectes

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació