Activitats

Oferents, músiques i sacerdotesses: dones i rituals religiosos


Les activitats religioses i les pràctiques rituales eren aspectes essentials en la vida de les comunitats fenícies i púniques. Aconseguir bones collites, realitzar travesses tranquil·les i viatges segurs, estar protegits enfront dels efectes de les guerres, les calamitats, les plagues i les malalties, assolir embarassos i naixements segurs que garantissin la continuïtat familiar eren les principals preocupacions quotidianes d'aquesta gent .

En totes elles hi intervenien directament les divinitats que, en el món fenici i púnic, eren tant femenines com masculines. Per tal d'obtenir el favor diví i aconseguir la intervenció i bendició de les deïtats, se les invocava per mitjà del culte i l'adoració i se'ls presentaven i sacrificaven ofrenes com ara aliments, aromes, teixits i altres dons.

Aquestes pràctiques es realitzaven en espai públics sagrats, com és el cas del temples, però també en petits santuaris locals i fins i tot en contextos privats com les cases. En tots aquests àmbits, està documentada la participació de dones en activitats religioses.

A partir de fons literàries, documents epigràfics i representacions iconogràfiques, coneixem com algunes d'aquestes dones interveniren en activitats religioses i en pràctiques rituals.  Aquestes dades indiquen que ho feren com a oferents, orants i devotes, però també com a oficiants, participant en l'execució de cerimònies religioses i fins i tot dirigint-les. Aquestes dones apareixen representades en esteles i terracotes principalment com a dansaires i músiques, però també com a sacerdotesses, tot exhibint gestos determinats i vestint robes i atributs propis del cos sacerdotal. Coneixem alguns dels seus noms, el seu origen i en alguns casos el càrrec que ostentaven en el cos sacerdotal jeràrquic, que podia incloure el de summa sacerdotessa.

Aquestes dones, capaces de connectar persones amb divinitats, constituïren un espai de poder femení en un àmbit hegemònicament masculí i fortament patriarcal.

Imatge: Sacerdotessa fenícia a la porta d'un temple oficiant la cerimònia religiosa. Il·lustrat per ªRU-MOR

Sacerdotisa fenicia a la puerta de un templo oficiando la ceremonia religiosa. Ilustrado por ªRU-MOR

Sacerdotisa fenicia a la puerta de un templo oficiando la ceremonia religiosa. Ilustrado por ªRU-MOR


  • F0000000851_ceremonia_religiosa_fenicia._ilustracion_de_esperanza_martin_e_inaki_dieguez.jpg

Objectes

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació